Benvinguda
Benvolguts amics i amigues de la cardiologia catalana,
Després de dos anys de celebrar el congrés en línia per culpa de la pandèmia, és un plaer donar-vos la benvinguda al XXXV Congrés de la Societat Catalana de Cardiologia (SCC), que torna a ser presencial. Abans que res, vull agrair-vos l’esforç important que heu fet per mantenir la vostra participació a la SCC durant aquests dos anys tan difícils i complexos des del punt de vista assistencial. Vull aprofitar per fer un agraïment molt especial a la junta prèvia, dirigida magistralment pel Dr. Manito, que ha fet de les dificultats oportunitats; se’l mereixen especialment.
A tots ens fa molta il·lusió retrobar-nos presencialment. Era una fita que teníem pendent. El congrés ha estat preparat per abordar temes candents i novetats en cardiologia i les seves subespecialitats. Volem que sigui una ocasió per actualitzar i discutir els avenços recents en aquesta especialitat, i confio que el programa científic us sigui satisfactori. Hem pensat de forma especial en els nostres residents, i en infermeria i atenció primària, perquè són fonamentals en el desenvolupament dels nostres objectius. En aquest sentit, es farà el segon concurs de simulació (Cardioaction) i sessions especifiques per a infermeria i atenció primària. Tindrem sessions, simpòsiums, la cardioactualitat, comunicacions orals i pòsters.
Com sempre, coincidint amb el congrés, es donaran les beques i els premis a les millors comunicacions que s’hi hagin presentat. Aquest any tenim el plaer de donar el premi Joan Codina Altés als germans Brugada, per la seva transcendent contribució al coneixement en el camp de les arrítmies. Cal destacar que hem aconseguit la paritat de gènere i que la representació territorial de Barcelona envers la resta del territori també sigui del 50%.
Deixeu-me aprofitar aquesta oportunitat per comentar la nova creació dels subgrups de treball de Cardiooncologia, que junt amb el de Miocardiopaties (MIOCAT) estan dins del GINCAT, i del subgrup de treball de Simulació Clínica, integrat en el Grup de Treball de Cures Agudes. Creiem que és molt important que la SCC s’estructuri en grups i subgrups de treball per donar la màxima focalització i dinamisme a l’activitat. Volem agrair molt el seu esforç. Continuarem amb aquesta tasca de vertebració de la SCC.
En aquest congrés, el Grup de Treball de Risc i Rehabilitació Cardiovascular presentarà el programa “Rehabilitació cardíaca en línia després d’un infart o d’una angina de pit”. El pacient s’hi podrà connectar des de casa, des del primer dia de l’alta hospitalària, cosa que l’ajudarà a resoldre els dubtes que li puguin anar sorgint durant el procés de recuperació. Tots els professionals de la salut podran prescriure el programa “Recupera’t”.
D’altra banda, vull transmetre el total compromís de la nostra Junta en augmentar la participació del residents en la SCC. En aquest sentit, hem començat dos cursos formatius anuals de simulació en la pràctica cardiològica per a residents de tercer any. Tenim línies de col·laboració amb altres societats científiques per coordinar-se en el maneig del pacient cardiovascular, projectes assistencials conjunts i una formació tutelada d’ecocardioscòpia, etc. També creiem que hem de fer un esforç important en infermeria per augmentar l’activitat en formació continuada i projectes multicèntrics.
Tenim reptes importants per als propers anys: l’equilibri assistencial territorial, la falta creixent de cardiòlegs i infermeres a Catalunya, l’increment de la presència i la participació de la cardiologia privada en els objectius de la SCC, i l’augment de l’impacte de la nostra Societat en el Departament de Salut per transmetre l’esforç difícilment sostenible per la important càrrega assistencial que suportem si volem mantenir l’excel·lència dels processos assistencials de les malalties cardiovasculars.
Per finalitzar, vull aprofitar aquesta benvinguda per agrair-vos tot el suport i la confiança que teniu en la SCC. Us demano que em feu partícip de problemes, inquietuds o suggeriments que ens puguin ajudar en la nostra tasca, que no és cap altra que servir la cardiologia de Catalunya.
Us esperem a totes i tots en el proper congrés de la nostra Societat, de l’1 al 3 de juny.

Artur Evangelista
President de la Societat Catalana de Cardiologia